Jedálniček dojčiacej mamičky

S jedálničkom dojčiacej mamičky je to veru ťažké - veľmi veľa mýtov sa traduje v súvislosti práve so stravou mamičky. Keď si mamička prečíta všetky možné odporúčania, často si navzájom odporujú, prípadne môže mať pocit, že počas dojčenia sa bude musieť obísť s duseným kuracím mäsom a suchými rožkami. V skutočnosti to nie je až také strašné. Ak chce mamička dojčiť, môže a musí jesť. Môže jesť všetko, na čo bola zvyknutá počas tehotenstva alebo predtým.  Potravinu je potrebné vylúčiťlen vtedy, ak zjavne robí problém.

 

Každé dieťa je iné, každé ma ináč citlivé bruško. Takže aj v tomto prípade platí prísna individualita. Ja osobne som za to, že spočiatku si treba dávať väčší pozor, po šestonedelí sa už môže jedálniček postupne uvoľňovať a postupne skúšať nové potraviny. Ak dieťa do  cca 6 - 8 hodín nezareaguje zle (bolesť bruška, vyrážky,...), túto potravinu si už môže mamička zaradiť do jedálnička.

 

V tejto otázke je pekne spracovaná problematika stravovania dojčiacich žien:

 http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=238

 

V prípade, že máte odôvodnené podozrenie, že dieťatku vaša strava nerobí dobre, alebo máte čerstvé novorodeniatko a chcete si počas šestonedelia dať trochu viac pozor na svoje stravovanie, uvádzam nižšie potraviny, ktoré väčšine mamičiek ani detí nerobia vážnejšie problémy. Inšpirujte sa:

  • chudé mäso, hydina, sladkovodné ryby, vajcia
  • mlieko, kyslomliečne výrobky, jogurty, tvarohové krémy, puding, mliečna ryža, tvrdé syry, tavené syry
  • pečivo (pozor na sójové, ak dieťatku robia problém strukoviny), chlieb, cestoviny, ryža, zemiaky, ovsené vločky
  • semená tekvice, slnečnice, orechy (orechy v prípade, že rodičia nemajú alergiu)
  • tuzemské druhy ovocia - ošúpané jablká, ošúpané hrušky, melón, čerešne, hrozno, čučoriedky, banán. Osobne som aj za broskyňu, marhuľu - je to ovocie vypestované u nás. Mimo sezóny si môžete dať aj domáci kompót z tohto ovocia alebo džem.
  • zelenina - tekvica, cuketa, ošúpaná uhorka, mrkva, čakanka, zelený listový šalát, červená repa, pór 

Tekutiny

  • nesýtené minerálne vody, dojčenská voda, ovocný čaj (pozor na príchuť, zloženie), jemný bylinkový čaj (pozor na šalviu a mätu, znižuje tvorbu mlieka), riedený džús nie z citrusových plodov
  • Vinea a iné nápoje s obsahom hroznovej šťavy, odbublinkované, aj zriedené
  • Caro, Melta alebo iná kávovina s mliekom
  • Acidko alebo iné kyslomliečne nápoje

 Koreniny

  • soľ, vegeta bez glutamátov (Podravka natur, Vegeta natur), mletá rasca, majoránka, sladká paprika

 

Tu je pár tipov, čo konkrétne môžete jesť (nebudem brať do úvahy extra zdravú výživu):

Raňajky - chlieb, pečivo, vianočka, lúpačka,... + maslo, margarín, šunka, saláma, ošúpaná uhorka, mrkva, tavený syr, neúdená parenica, plátkový syr, tvrdý syr, marhuľový džem, broskyňový džem, cottage cheese, mozarella, slaný syr (balkánsky), smotanová nátierka,...

 

Polievky - zeleninová (mrkvová, cuketová, slepačí alebo iný masový vývar, pórová, kombinácia mrkva + pór, zemiaková, kombinácia zemiaky + mrkva, zápražková (rascová s vajíčkom), zo zemiakovej kaše. Ako závarka sa môže používať - cestoviny, krupicové halušky, rozhabarkované vajíčko, ovsené vločky, ryža, krupica, krutóny (opražené kúsky chleba alebo pečiva na masle), krúpy

 

Hlavné jedlá - mäso + ryža, mäso + zemiaky, mäso + cestovina, mäso + knedlík (pozor, je to kysnuté cesto, niektoré deti nafukuje!),

rizoto (ryža, mäso, mrkva), granadiersky pochod, sladké jedlá (lievance, palacinky, pirohy, tvarohové guľky, šúľance,....), cestoviny alebo halušky s tvarohom, kto nemá alergiu na orechy, tak s orechami, tekvicový alebo cuketový prívarok, šunkofleky, vyprážaný syr, syrové medailónky, smotanové halušky

 

Olovranty, desiaty, večere - praženica, volské oko, hemendex, puding, krupicová kaša, ovsená kaša, banán alebo iné ovocie, dojčenská ovocná výživa (pozor, nie napr. jahodová), mliečna ryža, jogurt, jogurtové mlieko, acidko, tvarohová nátierka s mrkvou,...

 

UPOZORŇUJEM EŠTE RAZ, ŽE TOTO NIE JE BEŽNÝ JEDÁLNIČEK DOJČIACEJ MATKY. K takémuto stravovaniu môžete prejsť v prípade, že vaše dieťatko má veľké problémy s bruškom, pričom dojčenie bolo upravené a boli vylúčené iné príčiny bolesti bruška alebo alergie. Dojčenie samotné je prevenciou vzniku alergií. Len veľmi malé množstvo z požitej potravy matkou prejde k dojčenému bábätku.  

 

Ak máte podozrenie, že dieťatko ma problém z vašej stravy, najčastejšie sú to tieto potraviny - kapusta, kel, špenát, kaleráb, pažítka, petržlen, reďkovka, strukoviny, exotické ovocie, cesnak, cibuľa, čokoláda. Mamička by mala vylučovacou metódou zistiť, čo škodí jej bábätku. Rámcovo ich netreba vylúčiť, ale pri pátraní, čo môže byť na príčine, môže byť tento zoznam nápomocný. 

 

 

Pár receptov:

Zemiaková krémová polievka s mrkvou

Zemiaky + mrkvu očistíme, mrkvu nastrúhame, zemiaky nakrájame na kocky. Opražíme na oleji alebo masle, podlejeme vodou, pridáme soľ, mletú rascu, vegetu bez glutamátu (Podravka natur odporúčam). Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme polievku ponorným mixérom, dochutíme. Podávame s krutónmi (na troche masla opražíme kúsky chleba alebo pečiva).

 

Zápražková polievka - rascová (zvyšuje tvorbu mlieka)

Olej alebo maslo dáme do hrnca, necháme rozohriať, pridáme hladkú múku (napr. na 2 lyžice oleja cca 1 lyžicu hladkej múky), trošku opražíme, pozor, aby neprihorelo, len tak do svetla. Zalejeme studenou vodou (studenou preto, aby sa nevytvorili hrudky) a rozmiešame habarkou. Pridáme mletú rascu (alebo nemletú) a soľ. Necháme pár minút vrieť. Potom tam pridáme jedno celé vajíčko, poriadne habarkou premiešame, aby sa rozišlo. Necháme pár minút prevrieť. Podávame s krutónmi.

 

PÓROVÁ POLIEVKA

Pór a zemiaky nakrájame na kocky, dáme variť do vody. Pridáme trochu masla, soľ, vegetu bez glutamátu, majoránku. Pridáme jeden trojuholník taveného syra (roztlačíme vidličkou s trochou mlieka). Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.

 

POLIEVKA ZO ZEMIAKOVEJ KAŠE

Zbytok zemiakovej kaše (z predchádzajúceho dňa napr.)  zalejeme vodou, pridáme vegetu bez glutamátu, soľ, prilejeme trochu mlieka. Prevaríme, rozhabarkujeme, aby bola krémová. Podávame s krutónmi. Môžeme si posypať trochou slnečnicových semienok.

 

POLIEVKA Z OVSENNÝCH VLOČIEK

2-3 lyžice ovsenných vločiek, vegeta bez glutamátu, soľ, 1 najemno postrúhanú mrkvu, 1 - 1,5 litra vody, 3 lyžičky masla, majoránka

Rozpustíme maslo, na ňom opražíme vločky spolu s mrkvou, cca 2 minúty. Pridáme soľ, vegetu, majoránku, zalejeme vodou. Varíme cca 10 minút.

 

SYROVÉ  MEDAILÓNKY

Nastrúhame 250 g eidamu, prilejeme asi 1 dl mlieka, zahustíme strúhankou, pridáme 1 vajce, vegetu. Tvarujeme guličky, stlačíme do placky, vysmážame obalené v strúhanke.  Robím aj z menšieho množstva syra, 1 dl mlieka a 1 vajce ostáva, je rozdiel len v množstve strúhanky na zahustenie. Podávame so zemiakmi.

 

MLIEČNA RYŽA

200 g ryže (= 200 ml), 0,5 litra mlieka, 250 ml vody, štipka soli, 1/2 ČL cukru.

Ryžu prebrať, premyť. Do hrnca dáme ryžu, zalejeme mliekom, vodou, pridáme cukor + soľ. Necháme zovrieť. Keď začne vrieť, pomiešame, prikryjeme, pomaly dusíme 15 minút. Potom odkryjeme a za občasného miešania ešte dovaríme cca 10 minút do mäkka. Necháme trochu postáť. Na tanieri polejeme roztopeným maslom, posypeme cukrom, škoricovým cukrom (trochu), grankom,...

 

SMOTANOVÉ  HALUŠKY

1 kyslá smotana (250 g), 1 vajce, hladká múka - urobíme cesto husté ako na strapačky, hádžeme do vody ako strapačky. Keď vyplávajú, necháme 2-3 minúty prevrieť. Podávame s cukrom, škoricovým cukrom, grankom, džemom. Sú veľmi jemné a chutné.

 

TVAROHOVÉ  HALUŠKY

250 g mäkkého tvarohu, 2 vajcia, 1 PL oleja, 150 g polohrubej múky, štipka soli

Zo surovín vypracujeme vláčne cesto, múku pridávajte radšej postupne, ak by bolo veľa. Navlhčenou lyžicou berieme z cesta kúsky, veľké halušky, a hneď ich dávame do vriacej osolenej vody. Lyžicu si stále v tej vode namočíme, aby sa nám ďalšie cesto nelepilo. Varíme 2-3 minúty, kým nevyplávajú. Vyberieme, polejeme maslom, posypeme cukrom, môžeme podávať so strúhankou opraženou na masle, škoricovým cukrom, džemom, grankom, orechami,...

 

PIROHY - LENIVKY

1 vajce, 200 g tvarohu, 300 g polohrubej múky, 1 PL kryšt. cukru

Vypracujeme cesto, vyvaľkáme na 1-2 mm, radielkom narežeme na kúsky (štvorce, obdĺžniky), vo vriacej osolenej vode necháme prevrieť 1-2 minúty. Vyberieme, polejeme maslom, posypeme cukrom alebo inými posýpkami ako bolo uvedené vyššie.

 

TVAROHOVÉ  LIEVANCE

3 vajíčka, 5 lyžíc kryšt. cukru, 5 lyžíc hl. múky, 250 g tvarohu (mäkkého), vanilkový cukor

Urobíme cesto (bude také hustejšie).  Lyžicou naberáme a ukladáme do rozohriateho tuku na panvici. Treba piecť na stlmenom plameni, aby sa dobre prepiekli.

 

TVAROHOVÁ  NÁTIERKA S MRKVOU

Dva diely tvarohu zmiešame s jedným dielom nastrúhanej mrkvy, pridáme trochu rastlinného tuku, 1 vajce natvrdo (môžeme si to uľahčiť urobením praženice z jednéhé vajíčka - vychladnuté zamiešame do nátierky), soľ.

 

MRKVOVÁ  NÁTIERKA

1 väčšia mrkva, nátierkové maslo bez príchute, praženica z jedného vajíčka alebo 1 vajce na tvrdo, soľ

Mrkvu postrúhanú na jemnom strúhadle, vmiešame do nátierkového masla, pridáme vajce a ochutíme soľou.